Καλώς ήρθατε...

"Κάθε παιδί ένα μοναδικό λουλούδι...
κι όλα μαζί ένας ολάνθιστος κήπος!!!"

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ


ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ
(Εύη Ράγκου)
Παρακολουθήσαμε σε βιντεάκι τον κύκλο ζωής της πεταλούδας


Τοποθετήσαμε τις εικόνες με βάση τη χρονική ακολουθία.

Δραματοποιήσαμε τον κύκλο ζωής της πεταλούδας.
 Πεταλούδες στο φως

Είναι ενδιαφέρον να πούμε γι αυτό το χαρακτηριστικό πέταγμα των πεταλούδων και μερικών ακόμα εντόμων προς τη φωτιά, το φως του ήλιου ή του φεγγαριού.Πετούν σε ευθεία γραμμή κανονίζοντας την πορεία τους με τέτοιο τρόπο,ώστε οι ακτίνες του φωτός να πέφτουν στο μάτι με την ίδια πάντα γωνία.Όταν το φως είναι κοντά, η σταθερή γωνία αλλάζει κατεύθυνση,με την πρόοδο της πτήσης με αποτέλεσμα η πεταλούδα να ακολουθεί ένα όλο και πιο κλειστό σπείραμα, που τελικά τη φέρνει πάνω στη φλόγα.

Αυτό εντυπωσίασε τα παιδιά και για να γίνει πιο παραστατικό έκαναν μια αναπαράσταση του πετάγματος. Ένα παιδί έκανε την πηγή φωτός και ένα άλλο πετούσε γύρω του σύμφωνα με την εικόνα.






Προσπαθούμε να δούμε την πεταλούδα του άλλου.
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες την κόκκινη και την κίτρινη.Δύο παιδιά απο κάθε ομάδα στέκονται αντικριστά με κλειστά μάτια. Στερεώνουμε στην πλάτη του καθένα μία πεταλούδα.Με το σύνθημά μας προσπαθούν να δουν το χρώμα της πεταλούδας στην πλάτη του άλλου.





 Ο νικητής τοποθετεί μια βούλα με το χρώμα της ομάδας του στο πάτωμα.Νικήτρια η ομάδα που έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο ραβδόγραμμα.

 Παραλλαγή του παιχνιδιού:Κάθε παιδί προσπαθεί να δει  στη πλάτη του άλλου,την εικόνα με το είδος  και τη χώρα προέλευσης της πεταλούδας.



Μέσα σε πέντε ηπείρους  

Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες.Η μία ομάδα ειναι πεταλούδες διαφόρων ειδών από τις πέντε ηπείρους. 
Η δεύτερη ομάδα κυνηγάει τις πεταλούδες.Οι πεταλόυδες μπορούν να σωθούν μόνο αν φτάσουν στη φωλιά τους δηλ. στην ήπειρο όπου ανήκει η κάθε μία.Π.χ.Η ωραιόχρωμη πεταλούδα της Αφρικής μπαίνει στο μαύρο κύκλο, η Ισαβέλλα της Ισπανίας στον μπλε κύκλο κ.τ.λ.


Πίνακες διπλής εισόδου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου