Καλώς ήρθατε...

"Κάθε παιδί ένα μοναδικό λουλούδι...
κι όλα μαζί ένας ολάνθιστος κήπος!!!"

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΕΤΟΥΝ



ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
(Εύη Ράγκου)


 
Δείχνοντας στα παιδιά εικόνες με πεταλούδες και θέλοντας να μιλήσω αρχικά για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας, οδηγηθήκαμε τελικά σε άλλο δρόμο.
Αφορμή, η παρατήρηση ενός παιδιού να πιάσουμε και να κλεισουμε σε ένα κουτάκι τις πεταλούδες που πετούν στην αυλή μας, για να τις παρατηρήσουμε καλύτερα.Θέσαμε λοιπόν τον προβληματισμό, για το πως μπορεί να αισθάνεται μια πεταλούδα κλεισμένη σε ένα κουτάκι:λύπη, στεναχώρια, φόβο.
Στην ερώτησή μας γιατί, απάντησαν γιατί δεν πετάει πια.Πως μπορεί να αισθάνεται οταν πετάει;ελεύθερη, χαρούμενη, ευτυχισμένη.
Διαβάσαμε το υπέροχο ποίημα του Λάκη Παπαδόπουλου.
Μια πεταλούδα χόρευε μονάχη μέσα στην καταιγίδα.

Πεταλούδα μικρή, γιατί είναι τα φτερά σου τσακισμένα; (τη ρώτησε παραξενεμένος ο γερο-Βοριάς.)

Είχα μια αγάπη παλιά, του φώναξε εκείνη. Την πήρε ο χρόνος και την πέταξε μακριά, μαζί με τόσα άλλα. Γυρνώ εδώ κι εκεί, στον ήλιο και στο χιόνι, ρωτάω μήπως τη είδε κανείς.

Πεταλούδα όμορφη, γιατί πετάς μέσα στο κρύο;

Είχα τόσα όνειρα, ελπίδες κι επιθυμίες. Όμως φύσηξε αγέρας δυνατός, τα σκόρπισε όλα τριγύρω. Κομμάτια γίναν κι εγώ, ελάχιστη, έτρεξα να τα μαζέψω. Φύσηξε ακόμα πιο δυνατά! Και τα όνειρα μου σκόρπισαν παντού, σ' όλες τις γωνιές του κόσμου. Μα τα φτερά μου είναι αδύναμα. Πώς να πετάξω μέχρι εκεί;

Κι όμως, πετάς... Δεν φοβάσαι;

Δεν έχω τίποτα άλλο πια να χάσω!

Πεταλούδα μικρή, γιατί ξεθώριασαν τα χρώματα σου;

Κάποτε πετούσα ψηλά, να βλέπω τα λουλούδια, τη θάλασσα, τον ήλιο... Όμως μαζί μ' αυτά έβλεπα και τον πόλεμο, τον τρόμο και την φρίκη. Δεν μπορούσα τίποτα να κάνω, είμαι μόνο μια μικρή πεταλούδα! Έτσι, το μοβ έγινε γκρι, το κόκκινο καφέ, και το γαλάζιο μαύρο...

Μην χάνεις την ελπίδα, μικρή πεταλούδα. Και κυρίως, μην χάνεις την πίστη στον εαυτό σου! Ποιος είπε ότι ο μικρός είναι κι αδύναμος; Ψάξε γύρω κι είμαι σίγουρος πως θα βρεις κι άλλες πεταλούδες με ξεθωριασμένα φτερά! Κι αν προσπαθήσετε μαζί θα βρείτε ξανά τα χαμένα χρώματα σας!

Τσαλακωμένη πεταλούδα - Λάκης Παπαδόπουλος
http://www.thegreekz.com/forum/showthread.php?484925-%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CE%B1/page5 
 Θυμηθήκαμε ότι την έννοια της ελευθερίας την εχουμε συναντήσει και στο κόμικ που είχαμε δημιουργησει για τους ινδιάνους:

  Το είχαμε ονομάσει΄΄ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ΄΄ και περιγράφει την ανακάλυψη της Αμερικής και την απληστία των Ευρωπαίων αποίκων για πλούτη και έδαφος στερώντας έτσι την ελευθερία των ινδιάνων.

  Καταγράφει επίσης στοιχεία ενός αδικοχαμένου πολιτισμού,ο οποίος λείπει από τα δρώμενα της παγκόσμιας πολιτιστικής σκηνής και μαζί με αυτόν λείπει και το μήνυμά του, η ουσιαστική επαφή του ανθρώπινου πλάσματος με τη μητέρα γη, τα στοιχεία της φύσης και η υψηλή καλλιέργεια της πνευματικής ευγένειας.







                                                                                         










  Επισημάναμε λοιπόν ότι όλοι οι άνθρωποι αλλά και οι υπόλοιποι ζώντες οργανισμοι έχουν δικαίωμα να ζουν ελεύθερα.


Και φυσικά αφού οι ινδιάνοι είναι αγαπημένο μας θέμα εκφράσαμε την απορία αν ζουν στην Αμερική πεταλούδες.
Γνωρίσαμε λοιπόν τις πεταλούδες άλλων χωρών:


Μονάρχης Βόρεια Αμερική
 Το μεταναστευτικό τους ταξίδι από τη βόρεια Αμερική, μέχρι το Μεξικό και την Καλιφόρνια, είναι πολύ μεγαλύτερο κι από την ίδια τους τη ζωή και η διαδρομή που ακολουθούν, είναι κατά έναν παράδοξο τρόπο, κάθε χρόνο ίδια.
Αυτή η πεταλούδα με το περίεργο όνομα και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί-μαύρο χρώμα των φτερών της, είναι ένα από τα ομορφότερα είδη πεταλούδας, το οποίο μάλιστα εντυπωσιάζει για το μοναδικό μεταναστευτικό του ταξίδι που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, τέτοια εποχή.
Οι πεταλούδες αυτές διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αμερική και τον Καναδά όπου ζουν (σπανιότερα και στη δυτική Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου), προκειμένου να διαχειμάσουν στα δάση του Μεξικού και στις ακτές της Καλιφόρνια. Μάλιστα το ταξίδι τους είναι πολύ μεγαλύτερο κι από την ίδια τους τη ζωή (η οποία διαρκεί λιγότερο από δύο μήνες), αφού στη διάρκειά του γεννιούνται τρεις με τέσσερις γενιές! Οι πεταλούδες ακολουθούν κάθε χρόνο την ίδια διαδρομή και χρησιμοποιούν τα ίδια δέντρα για να κρέμονται από τα κλαδιά τους.
Είναι τα μόνα έντομα που μεταναστεύουν σε θερμότερα κλίματα και στη συνέχεια επιστρέφουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν.
Η Εθνική Επιτροπή Προστατευόμενων Φυσικών Περιοχών του Μεξικού, ανέφερε το επίσημο άνοιγμα των φυσικών καταφυγίων που φιλοξενούν τις συγκεκριμένες πεταλούδες, στις 22 Νοεμβρίου, στις πολιτείες Estado Mexico και Michoacan.


Μορφώ η Γαλάζια πεταλούδα Κεντρική και Νότια Αμερική

Ισαβέλα Ισπανία


Ωραιόχρωμη Αφρική



Αρμαντία, Ινδία

 Και μια πεταλούδα… Τιτάνας

Η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο 

Η πεταλούδα Atlas, που ανήκει στην οικογένεια Attacus Atlas, ζει στα υποτροπικά δάση της νοτιοανατολικής Ασίας και σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος της Μαλαισίας και είναι η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο.
  Οφείλει την ονομασία της στον Άτλαντα, το γνωστό Τιτάνα της ελληνικής Μυθολογίας αλλά και στους σχηματισμούς που υπάρχουν στα φτερά της που θυμίζουν χάρτη! Το μήκος της φτάνει πάνω από 25 εκατοστά, ενώ τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα και βαρύτερα. Το σώμα τους είναι τριχωτό και δυσανάλογα μικρό σχετικά με τα φτερά.

Άτλας, Ασία
Οι ντόπιοι τη γνωρίζουν και με την ονομασία η «πεταλούδα με το κεφάλι φιδιού», αφού στις δύο άκρες των φτερών της σχηματίζονται τα κεφάλια δύο φιδιών! 

Το χρώμα των φτερών είναι καστανόξανθο έως καστανό, ενώ υπάρχουν και στις δύο πλευρές τριγωνικά διαφανή «παράθυρα»! Βέβαια, τα χρώματα ποικίλλουν ανάλογα με το υποείδος.






Τοποθετήσαμε τις πεταλούδες στον χάρτη.
Ζωγραφίσαμε και εμείς πεταλούδες άλλων χωρών.Φτιάξαμε ένα κολλαζ όπου οι διαπολιτισμικές μας πεταλούδες πετούν ελεύθερα.Το ονομάσαμε:
ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΕΤΟΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου